Modül B+E ve Özellikleri Nedir?

Modül B + E sistemi 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği kapsamında uygulanan bir  (CE)uygunluk değerlendirme prosedürüdür. Modül B + E  Belgesi sistemi  Tipe Uygunluk (B) ve Son Kontrol (E) işlemlerini kapsar. Asansör firmalarının mühendislik hizmetleri dış kaynaklı olarak aldıkları bu sistemde, elektrik ve makine mühendisi dış kaynaklı hizmet olarak alınabilir.

Modül B+E Ne İşe Yarar?

Modül B belgesi ile belli sayıda asansör tipleri yapılabilir. Bu tiplerin dışına çıkılamaz. Bu tipler genellikle Elektrikli Direk ( Düz Askı ), Elektrikli Endirek ( Palangalı ) ve Hidrolik Endirek ( Semer Karkas ) dır. Firma denetim esnasında her bir tip için asansör göstermek zorundadır. B+E belgesi alan tüm firmaların ISO belgeside alması zorunlu değildir.

Modül B+E Nasıl Çalışır?

Modül B + E belgesi birlikte uygulanan bir CE belgesi işlemidir. Modül B ve Modül E birbirinden ayrı kullanılamaz. Asansör firması modül B almadan modül E belgesi alamaz. Ama bu işlemden sonra başka modül B belgeleri alabilir. Modül B belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olup Modül E  belgesi her yıl yenilenir ve üç yıllıktır.

Asansör firması kendisinin belirlemiş olduğu kompenant listesi ve tiplerinin dışına onaylanmış kuruluştan kompanent değişikliği onayı almadan kullanamaz. Gözetimde değiştirmek istediği tipleri ve kompenantları belirtirse değiştirilebilir. Modül B + E belgesi en çok kullanılan CE belgesi işlemidir. Firma aylık sabit giderden kurtulup yaptığı iş kadar bedel öder.

Modül B+E Süreç Şeması

ADIM 1
RESMİ EVRAKLAR

Firma resmi evraklarını CEMKA ya iletir. Resmi evrakların neler olduğu ile ilgili size gelen RESMİ EVRAKLAR FORMU na bakın.

ADIM 2
BİTMİŞ ASANSÖR

Modül B + E belgesinin ilk belgelendirme ve gözetimlerinde asansörün standartlara uygun bir şekilde montajının yapılmış ve gerekli testlerden geçmiş olması gerekir. Firmanın denetim için model asansörünün hazır olması gerekir. (ASANSÖR FİRMASI)

ADIM 3
DENETİM TARİHİ

Onaylanmış kuruluştan denetim günü alınır. (CEMKA)

ADIM 4
TİP DOSYASI VE TEKNİK DOSYA

Teknik dosya için  PROJE FORMUNU denetimde gösterilecek asansöre göre eksiksiz doldurulması gerekiyor. Tip dosyası için CEMKA tarafından gönderilen TİP PROJELERİ VE GÜVENLİK KOMPANENTLERİ FORMU asansör karşılaştırması yapılarak doldurulur. Varsa Yapı ruhsatıyla beraber ilgili mail adresine veya faks numarasına gönderilmelidir.(FİRMA)

ADIM 5
KALİTE DÖKÜMANLARI VE SİSTEM KURULUMU

Modül E belgesi için denetim öncesi ekteki ASANSÖR FİRMASI UYGULAMA BİLGİ FORMU’na yararlanılarak Kalite sistem kurulumu ve denetime hazırlık yapılır.

ADIM 6
DENETİM

Asansör denetiminde denetçi ile birlikte firmadan asansör konusunda yetkin son kontrol sorumlusu ile birlikte denetim yapılır. Asansör teknik personelinin uygun donanımla (alet çantası, kalibrasyonlu ölçü aletleri) denetimde hazır bulunması gerekir.

ADIM 6
TİP EKLETME

Firmalar DİREK, ENDİREK VE HİDROLİK VS. asansör montajını gerçekleştirebilmeleri için bu tiplere sahip olmalı. Endirek ve Hidrolik tiplerini ekletmek için denetimde yapmış oldukları endirek veya hidrolik asansörden hangisini ekletmek istiyorsa herhangi birisine bakılır. Tip ekleme işlemi gözetimde gerçekleştirilebilir, gözetim tarihi dışında herhangi bir tarihte de denetim günü istenilerek yapılabilir.

ADIM 7
BELGE

Raporlar ve istenen dökümanlar hazır olduktan ve uygunsuzluklar kapatıldıktan sonra belge takibi yapılır ve müşteriye teslim edilir. (CEMKA)

Sık Sorulan Sorular

Modül B+E'nin en büyük avantajı nedir? Neden çok tercih edilmektedir?
Modül B'de istediğim tipte asansör yapabilir miyim? Sınırlarım var mı?
Modül B+E'nin yenileme süresi nedir?
Modül B'de risk analizi yapabilir miyim?
Modül B+E'de ISO Belgesi zorunlu mudur?
Modül B+E'de dışarıdan proje hizmeti almak istiyorum. Ne yapmalıyım?