Modul G Nedir? Özellikleri nelerdir?

Modül G Belgesi birim doğrulaması olarakta bilinir. Özet olarak her bir asansöre verilen tekil bir belgedir. Modül B + E belgesi olan firmalar asansöründe risk analizi gerektirecek bir durum olduğunda Modül G belgesi alarak risk analizi işlemini tamamlar. Firmalar Modül G için teknik dosyayı yapmak ve Risk analizini bünyesinde yapmak durumundadır.

Modul G Belgesini Hangi Firmalar Alabilir?

Her asansör firması Modül G Belgesi alabilir. Bakım yapan firmalar Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilmek için Modül G üzerinden belgelendirme yapabilir. Asansör firmaları montaj yaptıklarında tescillerini (ruhsatlarını) almak için Modül G belgesini kullanabilirler. Modül G belgesi ile tescil (ruhsat) almakta hiçbir sıkıntı yoktur.

Modul G'nin Avantajları Nelerdir?

Modül G Belgesi, bakım firmalarının TSE/HYB alabilmesi için düşük maliyet sağlar.  Modül B+E Belgesi’ne sahip firmalar karşılaştıkları risk analizi durumlarında (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.) Modül G ile yeşil etiket ve tescillerini alabilirler. Modül B+E kullanan firmalar, belirttikleri malzemelerin dışına çıkmak zorunda kaldıklarında veya sahip olduğu tiplerden farklı bir asansör yaptıklarında Modül G Belgesi ile tescillerini yapabilirler.

Asansörde Risk analizi

Asansör firmaları eğer modül H1 belgeleri yok ise risk analizi durumlarında modül G belgesi almaları gerekmektedir.
Modul G + Risk Analizi alınması gereken bir durumda kontrol sadece risk bulunan yere değil (makine dairesi alçak tavan ölçüsü vb.) asansörün tamamına yapılır.
Önemli Not: Bilindiği gibi Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanan Tasarım Tebliğine göre avan yada uygulama  proje tarihi 1 eylülden önce olanlar için asansör montajı EN 81-1/2 A3 normlarına göre yapılabilecek. Bu şekilde montajı yapılan asansörler için firmanın Modül G üzerinden belgelendirme yaptırarak Tescil belgesi alabilmesi olanağı verilmiştir. A3 lü yapılan asansörlerde Modül G ile ruhsat alınabilmektedir. Tek şart 1 eylül 2017 tarihinden önce onaylanmış avan projesinin olmasıdır.

Modül G Süreç Şeması

ADIM 1
BAŞVURU VE RESMİ EVRAKLAR

Firma resmi evraklarını CEMKA ya iletir. Resmi evrakların neler olduğu ile ilgili size gelen RESMİ EVRAKLAR FORMU na bakın.

ADIM 2
BİTMİŞ ASANSÖR

Modül G başvurusu yapabilmek için asansörün standartlara uygun olarak bitmiş olması gerekir. (ASANSÖR FİRMASI) Eğer risk analizi gereken durum var ise (Kuyu dibi güvenlik hacmi, kabin üstü güvenlik hacmi, kümbet tavan arası alçak mesafe ve geçiş alanları yetersiz hacim) gerekli önlemleri almış olması gerekmektedir.

ADIM 3
DENETİM TARİHİ

Onaylanmış kuruluştan denetim günü alınır. (CEMKA)

ADIM 4
TEKNİK DOSYA

PROJE FORMUNU denetimde gösterilecek asansöre göre eksiksiz doldurulması gerekiyor. Varsa Yapı ruhsatıyla beraber ilgili kişiye gönderilir. Proje işlemleri yapılır. (CEMKA)

ADIM 6
DENETİM

Asansör denetimi denetim tarihinde firmada bulunan teknik olarak yeterli donanıma sahip personelle modül G denetimi yapılır.

ADIM 7
BELGE

Raporlar ve istenen dökümanlar hazır olduktan ve uygunsuzluklar kapatıldıktan sonra belge takibi yapılır ve müşteriye teslim edilir. (CEMKA)

Sık Sorulan Sorular

Modül G Belgesi Ne işe Yarar?
Modül G Belgesi'ni başka bir asansörde kullanabilir miyim?
Modül G Belgesi ile HYB alabilir miyim?
Yılda kaç montaj yapıyorsam Modül G bana uygundur?
En 81-1/2+A3 standardına uygun asansörümün tescili için ne yapmam gerekir?
Asansörde risk analizi yapılması gerekiyor ne yapmalıyım?

Formlar ve Bilgiler

Asansör İçin
Proje Formu

Bilgi için Bize Ulaşın