Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD) Amacı Nedir?

LVD Yönetmeliği kapsamına giren elektrikli teçhizatın bu Yönetmelikte yer alan emniyet gerekleri ve uygunluk değerlendirme prosedürlerini sağladıktan sonra piyasaya arzı için gerekli olan emniyet kuralları ile uygunluk değerlendirme prosedürlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD) neleri kapsar?

LVD Yönetmeliği; alternatif akım için 50 volt – 1000 volt arasında, doğru akım için 75 volt – 1500 volt arasında değişen anma gerilimlerinde kullanılmak üzere tasarımlanan elektrikli teçhizatı kapsar.

Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD) Kimler İçindir?

Özellikle AB’ye uyum sürecinin hızlandığı bu dönemde ülkemizdeki, standartlaşma çalışmaları da hız kazanmıştır.

1973 yılında kabul edilen Alçak Gerilim Kararnamesi(Low Voltage Directive-LVD) bu yolda atılan önemli bir adım olmuştur. 1990 ve sonrasında CE İşareti, AB pazarı içinde serbest dolaşım için şart koşulmuştur.

CE Belgesi, üretilen ürünün AB ortak pazarına uygunluğunun belgelendirilmesidir. CE taşıyan bir ürün AB pazarında serbest dolaşım hakkına da sahip olur. Ürünü CE’ ye taşıyan ise standartlarca desteklenen yeni yaklaşım kararnameleridir. Yayınlanmış olan bu standartlar ile can güvenliğinin sağlanması için gerekli asgari şartlar tanımlanmıştır. Bu şartları taşımayan bir ürüne CE işaretinin vurulması yasaktır. Uygunsuz bir ürüne CE işareti vurmanın yaptırımı ürünün piyasadan toplatılmasına kadar varabilmektedir.

Özellikle AB’ye uyum sürecinin hızlandığı bu dönemde ülkemizdeki, standartlaşma çalışmaları da hız kazanmıştır. Bu nedenle makine ve beyaz eşya üretimi gerçekleştiren firmalarımız LVD testleri konusunda bilinçlenmişlerdir. Firmalarımız ürünlerinin güvenli olduğunu yaptırdıkları testlerle teyit etmeden piyasaya sürmemektedirler.

  • İzolasyon Testi
  • Yüksek Gerilim Testi
  • Kaçak Akım Testi
  • Toprak Hattı Süreklilik Testi

Rohs Belgesi Kategorileri nelerdir?

Büyük Ev Eşyaları: Dondurucu, Buzdolabı, Soba, Fırın, Kurutma Makinesi, Çamaşır Makinesi.

Küçük ev aletleri: Ekmek kızartma makinesi, elektrikli süpürge, kahve makinesi, saç kurutma makinesi, kol saati, duvar saati.

Bilgi ve telekomünikasyon malzemeleri: Bilgisayar, tarayıcı, yazıcı, faks, hesap makinesi, telefon, cep telefonu.

Tüketici malzemeleri: TV, VCR´lar, DVD radyo çalar, kamera.

Aydınlatma malzemeleri: Evlerde kullanılmayan floresan ampuller ve akım deşarj lambaları.

Elektronik aletler (büyük ve sabit endüstriyel aletler hariç): Elektrikli testere, matkap, çit düzeltici, çim biçme makinesi, yaprak toplayıcı, püskürtme aletleri, vidalama aletleri.

Oyuncaklar, spor ve eğlence ekipmanları: Elektrikli oyuncak trenler, oyuncak yarış arabaları, el video oyun konsolları, video oyunları; bisiklet, koşu, dalış ve kürek için bilgisayarlı ekipmanlar; elektrikli veya elektronik üniteli spor ekipmanları.

Otomatlar: Para atılarak çalışan otomatlar. İçecek, tatlı, vb. otomatik makineler.

Bilgi için Bize Ulaşın