ROHS Nedir?

Rohs, Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması anlamına gelir (Restriction of Hazardous Substances). 2002-95-EC, Avrupa Konseyi tarafından Ocak 2003 yılında kabul edilmiş olup bazı zararlı maddelerin elektronik kartlarda ve ürünlerde kullanılmaması gerektiğini belirleyen bir yönergedir.

ROHS Belgesi amacı nedir?

Bu düzenlemenin amacı, çevreyi ve insan sağlığını korumaktır. Bu amaçla, elektronik cihazlarda bazı zararlı maddelerin kullanımı sınırlandırılmıştır. Yönetmelik elektronik eşyaların kontrolü için idari, yasal ve teknik düzenlemeleri içermektedir. Benzer şekilde, çevreye zarar vermeden elektronik atıkların geri kazandırılması ve bertaraf edilmesi ile ilgili düzenlemelere ilişkin direktifler yer almaktadır.

Rohs Sertifikası Kimler İçindir?

Kendi markasıyla elektronik eşya üreten ve satan markalar,  Diğer tedarikçiler tarafından kendi markaları altında üretilen elektrikli eşyaların satışını yapanlar,  Ticari amaçlı elektronik eşya ihraç eden veya ithal eden gerçek ve tüzel kişiler içindir.

Elektronik eşya üreten şirketler için, müşterilerine insan sağlığına değer verdiklerini, çevreye duyarlı olduklarını, çevresel koşullara uygun üretim yaptıklarını ve tesislerinde atık ürünlerin geri dönüşümünü sağlayan üretim teknikleri kullandıklarını göstermek önemlidir. Rohs Belgesi de bu anlamda elektronik ürün üretimi ve satışı yapan şirketler için önem kazanmaktadır.

Rohs Belgesi Kategorileri nelerdir?

Büyük Ev Eşyaları: Dondurucu, Buzdolabı, Soba, Fırın, Kurutma Makinesi, Çamaşır Makinesi.

Küçük ev aletleri: Ekmek kızartma makinesi, elektrikli süpürge, kahve makinesi, saç kurutma makinesi, kol saati, duvar saati.

Bilgi ve telekomünikasyon malzemeleri: Bilgisayar, tarayıcı, yazıcı, faks, hesap makinesi, telefon, cep telefonu.

Tüketici malzemeleri: TV, VCR´lar, DVD radyo çalar, kamera.

Aydınlatma malzemeleri: Evlerde kullanılmayan floresan ampuller ve akım deşarj lambaları.

Elektronik aletler (büyük ve sabit endüstriyel aletler hariç): Elektrikli testere, matkap, çit düzeltici, çim biçme makinesi, yaprak toplayıcı, püskürtme aletleri, vidalama aletleri.

Oyuncaklar, spor ve eğlence ekipmanları: Elektrikli oyuncak trenler, oyuncak yarış arabaları, el video oyun konsolları, video oyunları; bisiklet, koşu, dalış ve kürek için bilgisayarlı ekipmanlar; elektrikli veya elektronik üniteli spor ekipmanları.

Otomatlar: Para atılarak çalışan otomatlar. İçecek, tatlı, vb. otomatik makineler.

Bilgi için Bize Ulaşın