Asansörler günlük hayatımızı kolaylaştıran ulaşım araçları olsalar da belli başlı riskleri beraberinde getirmektedir. Bu riskler genellikle kümbet üstü, kuyu üstü ve kuyu dibi’nde oluşan risklerdir. Bu riskleri azaltmak için mutlaka asansöre risk analizi yaptırmalıdır.

Panoramik asansör risk analizi oluşabilecek tehlikeleri tanılama, tayin etme, riskleri değerlendirme ve azaltma gibi yöntemler bulunmaktadır. Asansöre risk analizi en 81-20 ve EN 81-50 standartlarında sapma olduğunda yapılır. Eğer bu standartlar da sapma olduğunda tespit edilerek standartlara uygun risk analizi yapılır ve tehlikelerin önüne geçilir.

Asansör risk analizi iki şekilde sağlanır. Modül H belgesi, tasarım inceleme belgesi ve modül G ile risk analizi yapılır. Asansör modülleri bulunan asansör firmaları asansörlerine risk anlizini kolaylıkla yapabilir.

Cemka mühendislik, 81-20 ve EN 81-50 standartlarında sapma olan asansörler için asansör firmalarına risk analizi yaptırma aşamasında çok yardımcı olmaktadır. İlgili yönetmelik ve standartlara göre panoramik asansör risk analizi yapılır.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More

Asansör Risk Analizini Kimler Yapabilir?

Günlük hayatımızı kolaylaştıran asansörler belli başlı riskler oluşturduğu ve oluşturacağı için mutlaka risk analizi yaptırılır. Asansör risk analizi olası riskleri tanılama, belirleme, tayin etme, riskleri değerlendirip riskleri azaltma işlemlerinin yapılmasına risk analizi denir. Asansörde riskler genellikle asansör montajından sonra...

Read More