Asansörler son yıllarda insanların hayatını çok kolaylaştıran bir araçtır. Yüksek katlara çıkma, mal taşıma gibi işleri kolaylıkla yapan asansörler 4 kat ve üzeri yapılarda zorunludur. Binalara yapılan asansörler kullanım amacına göre hız ve büyüklükte üretilip montajı yapılır.

Yapıya montajı yapılan asansörler bazı riskler oluşturabilir. Bunlardan bir kaçı ise kuyu dibi, kuyu üstü, kümbet üstü ve kapılardır. Montaj yapıldıktan sonra açıklı ve boşluk oluşabilir. Kümbet üstü yüksekliğini açık olması asansör için risk teşkil eder. EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standardın da sapma olduğunda risk analizi yaptırılmalıdır. En sık rastlanan risk analizlerinden biri de kümbet üstüdür.

Risk analizi iki farklı metod da yapılır. Bunlarda biri Modül H modül G belgesi ve tasarım inceleme belgesi ile yapılan risk analizi belgelendirmesidir. CE belgesi bulunan firmalar modül G belgesi ile risk analizi yaptırmalıdır. Risk analizleri riskleri en aza indirir.

Cemka mühendislik risk analizi konusunda firmalara kuyu dibi, kuyu üstü, kümbet üstü ve kapılarda oluşan riskler için yardımcı olmaktadır. Cemka mühendis kadrosu ile Risk analizi raporu hazırlamada sizlere yardımcı olmaktadır. Mühendislik ve Proje firması olan Cemka ile hemen iletişime geçerek gerekli desteği hemen alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More