Asansör risk analizi asansörün kullanım sırasında oluşabilecek olası tehlike ve değerlendirmeleri hakkında bilgi edinmek ve uygulama yöntemlerini öğrenebilmek için hazırlanan bir analiz raporudur.

Risk analizi ISO 14798-1 yönetmeliğine göre gereklidir. Türkiye için EN 81-1/2 yönetmeliğince koyulan kurallardan herhangi bir sapma görüşürse risk analizine başvurulabilir. Risk analizi nasıl yapılır diye bir soru sorulursa, bunun iki farklı yöntemi vardır. Birincisi Modül H belgesi ve inceleme belgesiyle, ikincisi de sadece modül G belgesiyle yapılan başvurulardır. Bunların dışındaki hiçbir modülde risk analizi yaptırılamaz. Ancak firmalar alımı kolay olduğundan ve risk analizine yol açabildiğinden, risk analizi gereken durumlarda modül G belgesini kolaylıkla alabilmektedir.

Risk analizi yapılan asansörünüze yeşil etiket yapıştırılmaktadır. Yeşil etiketin anlamı asansörün kullanıma uygun ve yönetmeliğin kurallarını legale etmediğidir. Ayrıca tasarım inceleme belgesini sadece modül H belgesi onayı vermiş onaylanmış kuruluş ile alabilirsiniz. Onun dışındakiler ile kesinlikle tasarım inceleme belgesi risk analizi için alınamaz. Yönetmelikte durum böyle geçmektedir. Cemka, sizlere risk analizi nasıl yapılır ve neden yapılması gereklidir, daha fazla ve ayrıntılı bilgi verecektir.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More