Asansörler için sistematik olarak kontrol yapılması ve tehlikelerin tanımlanmasına, risklerin değerlendirilmesine ve risk azaltıcı önlemler alınmasına risk analizi denilir.

ISO 14798-1 maddesinde geçerlidir. Risk analizi asansörlerde en çok kümbetlerin üzerinde, kuyu üzerlerinde ve diplerinde, ayrıca kapılarda yapılmaktadır. Risk analizi yönetmeliğin belirli bir maddesine uymayan asansör tespit edildiğinde yapılır. Yönetmeliğin bu maddeleri EN 81-20 ve EN 81-50 dir. Risk analizinde metot olarak risk analizi formu doldurulup dokümana aktarılır ve onaylanır. Risk analizi onay metoduysa iki şekilde yapılmaktadır.

Modül H belgesi yani tasarım inceleme belgesi ve modül G belgesi beraber olursa risk analizi yapılabilir. Ancak Modül H yerine başka modüllerle CE belgesi almış olan firmalar risk analizi yaptırabilmek için mutlaka modül G belgesi ile belgelendirilmelilerdir. Risk analizinin son işlemleri Modül H sahibi firmaların kendisi tarafından, modül G belgesine sahip firmaların da Onaylanmış Kuruluş tarafından onaylatması gerekmektedir. Ayrıca yeşil etiketle etiketlenmek isteyen bir firmanın da risk analizi yaptırması gerekmektedir.

A tipi muayene kuruluşları yeşil etiket verebildiği için, risk analizi yaptırmak için sadece mühendislik veya proje kuruluşundan destek alıp risk analizini kendiniz yapsanız da yeterli olmaktadır.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More