Asansörler günlük hayatımızı kolaylaştıran önemli ulaşım araçlarından biridir. Bu ulaşım araçları kullanım alanlarına göre farklılıklar göstermektedir. Farklı enerji kaynakları ile çalışan asansörlerin en popülerlerinden biride elektrikli asansörlerdir.

Makine dairesindeki elektrik motorundan aldığı güç ile çalışan ve istenilen kat yada dairelere çıkan bir ulaşım aracıdır. Elektrik enerjisiyle çalışan ve hayatımızı kolaylaştıran elektrikli asansörler için mutlaka risk analizi yaptırmak zorundadır. Asansör risk analizi tehlikeleri tanılama, belirleme, riskleri değerlendirme ve bu riskleri azaltma gibi kriterlerin belirlenmesini sağlayan bir analizdir.

Elektrikli asansörler için en sık rastlanan risk analizi, kumbet üstü, kuyu üstü ve dibi ve asansör kapılarda belirlenen risklere risk analizi denir. Asansör risk analizi EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standartlarına uygun olarak ve asansör yönetmeliğine göre hazırlanmalıdır.

Cemka mühendislik, asansör yönetmeliği ve EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standartları kapsamında asansör firmaları için risk analizi hazırlamaktadır.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More