Günlük hayatımızı önemli ölçüde rahatlatan ve hemen hemen her yerde kullanılmaktadırlar. Asansörler yüksek katlı binalarda katlar arası taşıma işini gören bir ulaşım aracı olsalar da riskleri de bulunmaktadırlar. Riskli asansörler için mutlaka risk analizi yaptırılmalıdır. Risk analizi yapılan asansörlerde oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilir.

Makine dairesi bulunmayan ve insan trafiğinin az olduğu hidrolik asansör risk analizi Asansör yönetmeliği ve Asansör işletme bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğine göre yapılır. Asansör risk analizi asansör montajından sonra yapılmaktadır. Asansör risk analizi kümbet üstü, kuyu üstü ve dibi, kapılarda en çok yapılan risk analizidir.

Asansör risk analizleri EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standartlarında sapma olduğunda yapılmaktadır. Modül H’ye sahip firmalar tasarım inceleme belgesi ile risk analizi yaptırabilirler. Modül B+E ile risk analizi yapamayan firmalar Modül G ile risk analizi yapabilirler.

Cemka mühendislik, Asansör firmaları için hidrolik asansör risk analizi yapmaktadırlar. Yetkili Cemka mühendisleri Hidrolik asansör risk analizi için ilgili yönetmeliklere göre risk analizi yapmaktadır.

İlgili Yazılar

UCM Testi Nedir?

UCM asansörlerde yapılan bir testtir. Bu test asansörlerdeki kontrol dışı hareketleri önlemek amacıyla yapılan bir testtir. UCM testi asansörlerde EN 81-A3 standartdına göre yapılmaktadır. Bu standart kontrolsüz asansör kabin hareketlerinin tanınması ve önlenmesini sağlayan test standartıdır. Bu standartlara göre...

Read More